Cultura de facelia

Cum sa maresti productivitatea stupinei tale

Afla acum cum poti beneficia de mai multe culesuri intensive pe parcursul unui an utilizand facelia ca planta melifera.

Culesul principal de la salcam aduce mari beneficii apicultorilor, acest cules aducand o crestere semnificativa a familiilor de albine si totodata produce o mare cantitate de miere marfa.  Insa, intr-un an avem doar un cules la salcam, pe langa salcam mai exista si alte culesuri ca rapita si floarea-soarelui insa utilizarea pe scara mare de catre agricultori a noilor hibrizi de rapita si floarea-soarelui a daunat apicultorilor. O mare problema a culturilor de rapita si floarea-soarelui este polenizarea florilor, de aceea s-au creat hibirizi speciali care au insusirea de a se autopoleniza etc., insa o data capatata aceasta insusire florile de rapita si floarea-soarelui nu mai au aceeasi capacitate melifera ca in trecut.

De aceea, introducerea in apicultura a unor noi plante puternic melifere este foarte importanta pentru a obtine an de an productii mari de miere, constante si cu randament economic mare.

Dintre toate plantele cu capacitate melifera mare iese in evidenta facelia. Aceasta planta este foarte melifera, producand mari cantitati de nectar si polen. Se pot obtine aceleasi beneficii ca la culesul de salcam insa de 2 chiar de 3 ori pe an.

Facelia se poate cultiva in Romania in 2 sau 3 cicluri. Facelia are o perioada de vegetatie scurta, insa perioada de inflorire reprezinta jumatate din perioada de vegetatie.

Perioada de vegetatie a culturii de facelia este de ~80 zile, din care perioada de inflorire reprezinta ~35 de zile. Facelia produce mai multe inflorescente de-a lungul perioadei de vegetatie. Se poate semana incepand cu luna martie si pana in august: semanat in martie inflorire in mai; semanat in aprilie inflorire in iunie; semanat in mai inflorire in iulie; semanat in iunie inflorire in august; semanat in iulie inflorire in septembrie.

Facelia este rezistenta la boli si seceta (provine din California, SUA), este un erbicid natural (sufoca buruienile), este un ingrasamant si fixator de azot deosebit.

Nu este pretentioasa fata de sol si conditiile meteorologice. Ramane inflorita circa 35-45 de zile deci chiar si daca avem un an ploios sau rece se pot obtine productii mari de miere si polen.  

Mierea este de culoarea mierii de tei, gust dulce, placut, cristalinizeaza greu. Se obtin foarte mari cantitati de polen marfa/ha.

Produce nectar pe tot parcursul zilei, chiar si in zilele cele mai calduroase din iulie.

Cultura de facelia se infiinteaza la fel ca si cea de lucerna (cu o distanta intre randuri mai mare): arat, discuit sau combinator, semanat cu 10 kg/ha la adancimea de maxim 2 cm, distanta intre randuri de 25-30 cm.

Cultura de facelia se autoinsamanteaza: dupa uscarea florilor cultura se discuieste urmand ca in 10-15 zile dupa o ploaie sa rasara din nou.

Erbicidare: inainte de semanat cu erbicid total. E cea mai eficienta si ieftina metoda. Inainte de semanat, dupa ce s-a discuit pamantul (combinator, freza etc.) cand buruienile sunt vizibile si au frunze se erbicideaza cu erbicid total, buruienile se vor ingalbeni si vor muri. Dupa aceasta se poate discui din nou si apoi semana. 

În cazul unui grad de îmburuienare foarte ridicat, măsura cea mai eficientă de combatere o reprezintă aplicarea unor erbicide care se pot folosi la cultura de rapita, sfecla de zahar sau, natural, folosind plante de protectie impotriva buruienilor, de exemplu trifoiul de Alexandria (cu o norma in amestec cu facelia de 2 kg/ha trifoi de Alexandria la 10 kg/ha facelia).

Se poate cultiva dupa recoltatul rapitei, graului sau orzoaicei. Dupa recoltarea acestora se discuieste o data si se seamana. Dupa ce cultura si-a terminat perioada de vegetatie, aproximativ luna septembrie, aceasta se poate ara, masa vegetativa inglobata in sol aduce echivalentul a 30 tone de gunoi de grajd si curata terenul de buruieni.

Apelati la agricultorii din zona dvs. si propuneti-le sa cultive facelia in beneficiul economic al dvs. si al dansilor. 

Samanta se va livra prin Fan Courier. Plata se va face ramburs (cand ajunge la dumneavoastra).      

Calitatea semintelor este foarte buna, samanta de facelia fiind certificata C1 si NETRATATA. Aceasta inseamna ca DECLARATIA DE CONFORMITATE impreuna cu o fisa tehnologica vor insoti coletul.

Pt alte informatii puteti sa ne contactati pe mail la adresa seminte.facelia@gmail.com cu datele dumneavoastra de contact.