Seminte facelia certificate, netratate si NON-GMO

Seminte certificate, netratate si NON-GMO sau nu?

Certificarea semintelor (soi, puritate, germinatie, umiditate, netratate, NON-GMO) implica costuri deci si pretul semintelor certificate va fi mai mare. Insa norma de insamantare la semintele certificate va fi intotdeauna un nivel mult mai mic (stim exact germinatia, nu folosim o norma de insamantare mai mare pentru a fi siguri ca rasarirea va avea loc). Prin urmare, o germinatie garantata a semintelor certificate implica pana la urma costuri mai mici la hectar desi, aparent, pretul pe kg este mai mare.

Facelia sau phacelia tanacetifolia Benth. este o planta cu 3 mari intrebuintari: planta melifera, ingrasamant verde si furaj. In cazul in care folositi seminte de facelia pentru hrana albinelor este foarte important sa va asigurati ca samanta cumparata este insotita de Declaratie de conformitate, nu doar de analiza de laborator, deoarece certificarea asigura ca samanta cumparata:

1.Este certificata ca soi mentionat in Declaratia de conformitate. Certificarea garanteaza ca samanta cumparata este un soi cu randament ca productie melifera. Exista mai multe soiuri: Stala, Asta, Anabella, Lilla, Mira, Angelia, Boratus, Oka, Vetrovska, Amerigo, Meva, Balo, Factotum etc..

2.Are germinatie verificata in baza unui buletin de analize de laborator, al carui emitent, numar de inregistrare si data este specificat in Declaratia de conformitate. Tot aici este mentionata si germinarea, o samanta certificata de facelia are minim 80% germinatie, verificata in laboratoare de specialitate.

3.Are puritate verificata in baza unui buletin de analize de laborator care este mentionat in Declaratia de conformitate. De asemenea, tot in Declaratia de conformitate este mentionata si puritatea. Va intereseaza sa cumparati samanta si nu praf, alte seminte de buruieni etc.

4.Este netratata, aspect mentionat de asemenea in Declaratia de conformitateO samanta facelia tratata cu fungicide sau insecticide poate indeparta albinele si investitia dumneavoastra va fi compromisa.

5.Este NON-GMO (nemodificata genetic) mentiune care apare de asemenea in Declaratia de conformitate. Semintele de facelia modificate genetic au impact negativv asupra biodiversitatii, creste numarul de alergii, intoxicari si rezistenta la antibiotice.


Important:

  • In Declaratia de conformitate este specificat buletinul de analize de laborator in baza caruia s-a efectuat certificarea, mai exact: emitentul, numarul de inregistrare si data eliberarii.
  • Tot in Declaratia de conformitate este specificat lotul din care face parte samanta (in baza lotului se poate urmari trasabilitatea semintelor).
  • Analiza de laborator in baza carora este intocmita declaratia de conformitate este valabila un an. Dupa un an analizele de laborator se refac, semintele se recertifica, daca acestea se incadreaza in standardele de certificare.