Plante melifere

Melifer provine din cuvintele latine mel (miere) si fer (care poarta), formand cuvantul „melifer” care inseamna„ producator de miere ”. Prin urmare, o planta mellifera este o planta care produce nectar si care poate fi colectata de insecte si transformata in miere.

O multime de plante sunt melifere, dar numai anumite plante pot fi vizitate de albine, datorita dimensiunii si formei corpului si lungimii petalelor lor. Plantele  „prietenoase cu albinele” sunt  plantele pe care albinele le pot accesa cu usurinta si care ofera o sursa buna de nectar si polen.

Plantele melifere au inceput sa fie utilizate in apicultura din ce in ce mai frecvent, atat in cultura pura (seminte unice) cat si in amestecuri de plante melifere, in variante de seminte de plante melifere anuale sau seminte de plante melifere perene. 
Oferim spre vanzare seminte de plante si culturi melifere anuale: facelia, trifoi de Alexandria, trifoi incarnat, trifoi persan, mustar, ridiche furajera, hrisca, sulfina alba.
Semintele de plante si culturi melifere perene (plante si culturi cu ciclu de viata mai mare de un an) comercializate de noi sunt: trifoi alb, trifoi suedez, trifoi rosu, ghizdei, sparceta sau sulfina galbena (bienala).

Inainte de a alege ce seminte de plante melifere veti insamanta va rugam sa aveti in considerare urmatoarele trei aspecte:

- Alegeti varietatea de flori, mai degraba decat monotonia. Este important sa plantati diferite seminte de flori melifere pentru a oferi albinelor o selectie bogata de surse de hrana. Prin monotonie albinele se specializeaza in anumite plante si zboara doar catre ele in cautare de polen si nectar. ​​Cu cat oferiti mai multa varietate de plante, cu atat e mai bine pentru albine!

- Alegeti plante cu perioade diferite de inflorire. Prin plantarea speciilor de plante meifere cu inflorire timpurie, medie si tarzie, albinele sunt hranite pe tot parcursul anului, mai putin in sezonul rece.

- Apelati la agricultorii din zona dvs. si propuneti-le sa cultive seminte de plante melifere in beneficiul economic al dvs. si al dansilor. Aceste plante fiind incluse in categoria culturilor fixatoare de azot, a culturilor pentru strat vegetal sau a culturilor verzi sustin atat activitatea agricola cat si pe cea apicola.


Productia de miere folosind culturi de plante melifere depinde foarte mult de:
- starea vremii in perioada de cules,
- varietatea semintelor de plante melifere cultivate,
- valoarea nectaro-polenifera a plantelor cultivate,
- perioada de inflorire a speciilor de plante melifere utilizate,
- plantele melifere care cresc in mod natural in zona stupinei, epocile cand acestea nu asigura culesul si cand trebuie sa compensati lipsa de cules prin cultura plantelor melifere speciale, care atrag albinele si care va ajuta sa obtineti cantitati insemnate de miere si polen.