Descriere
Seminte de trifoi persan sau trifolium resupinatum
Norma de insamantare trifoi persan: 15-20 kg/haAlte denumiri: trifoi inversat, trifoi rasucit
Origine: Trifoiul persan provine din Asia iar in prezent este cultivat in mod traditional in Europa (in special in bazinul mediteranean), in Orientul Mijlociu si Asia Centrala.
Planta: Trifoiul persan nu este un tip foarte comun de trifoi, dar este foarte popular pentru albine cand este in floare fiind un trifoi de vara. Este foarte asemanator trifoiului de Alexandria dar are o statura mai joasa, 20- 60 cm. Are ca si trifoiul de Alexandria un efect alelopatic asupra buruienilor germinate insa intr-o masura mai mica.
Inflorire: Dureaza aproximativ 2 luni pentru a inflori de la insamantare (8-10 saptamani). Inflorescenta este un cap turtit cu petale de flori roz pana la violet avand o corola cu capul in jos (resupinat), de aici si denumirea de trifolium resupinatum. Florile sunt roz pana la violet cu diametrul de pana la 2 cm si raspandesc un miros asemanator mierii.
Nectar si polen: Trifoiul persan este o sursa valoroasa de nectar si polen in lunile de vara.
Miere:Mierea de trifoi nu este in intregime uniflorala, deoarece o multime de alte plante cresc usor langa trifoi, iar albinele aduna nectarul de la toate, dar majoritatea este facuta din nectar de trifoi. Este de culoare deschisă, tindând spre chihlimbar deschis, în funcție de locul în care este recoltată. Aroma mierii de trifoi este delicata, dulce si inflorita, cu note de iarba sau fan proaspat taiate, scortisoara si prune picante.Gustul mierii de trifoi este curat, bland si foarte dulce, persistent in gura. Cristalizează rapid.
Persistenta: 1 an
Perioada de semanat: Trifoiul persan poate fi semanat din mai pana in luna august la 1-2 cm adancime, germineaza si creste rapid pentru a inflori. Aceasta inseamna ca albinele mai au hrana in lunile ulterioare. Se dezvolta in sol umed, dar se adapteaza si la solurile argiloase si poate rezista la salinitate.
Insamantare: monocultura de trifoi persan 15-20 kg, amestecurile de seminte cuprind rate de 1-5 kg/ha trifoi persan.
Functioneaza bine in amestecuri de plante melifere cu: mustar, ridiche furajera, trifoi de Alexandria, trifoi incarnat, sulfina.
Folosit in amestecuri furajere alaturi de: raigras sau ovaz.
Utilizare: cultura furajera anuala (in monocultura exista risc de balonare la bovine de aceea se recomanda amestecuri, dar nu este cazul si la ovine), pasuni si fanete (prin autoinsamantare), ingrasamanant verde, cultura de acoperire.
Control biologic daunatori: Trifoiul persan atrage sirfidele afidofage (fam Syrphidae) care joaca un rol important in reducerea focarelor de afide sau paduchi de plante (fam. Aphididae) din culturile de cartofi, din legumicultura, pomicultura, viticultura sau din culturile agricole.